Gjeldende krav til rørlegger

Er du oppdatert til hvilke krav som gjelder for rørleggere? Altså både når det er krav om at arbeidet utføres av en rørlegger, men også hvilke krav som rørleggere må følge? Her får du en gjennomgang av de viktigste krav og forskrifter for rørleggere, og blir samtidig klokere på når du selv kan utføre prosjekter i hjemmet, og når du må kontakte en autorisert fagperson.

Hva kan du gjøre selv?

Generelt er arbeid med vann, varme og strøm i hjemmet ikke noe du bør gjøre, dersom du ikke har noen erfaring med det. Det kan være farlig for deg selv, og du risikerer å ødelegge elementer i hjemmet. Ved simple oppgaver er det dog ikke noe problem selv å forsøke. Det kan for eksempel være å koble til oppvaskmaskin på kjøkkenet, dersom det allerede eksisterer opplegg den kan tilkobles. Det kan også være å fikse en tett sluk, dersom problemet kun er lokalt.

På den andre siden finnes det noen ting du ikke har lov å gjøre selv. Dette gjelder blant annet dersom du bor i leilighet og skal utføre arbeid på rør som går videre inn til naboen. Med en gang arbeidet påvirker andre boliger krever det søknad og tillatelse, og dette skal utføres av en profesjonell fagperson. Som hovedregel må alle vannrør som er under trykk monteres eller skiftes ut av rørlegger, mens du selv kan forsøke arbeid med vann som ikke er under trykk. Du bør dog også sterkt vurdere om du skal bruke fagfolk i forbindelse med avløp, arbeid med våtrom og andre mindre oppgaver.

Krav til rørlegger

Rørleggeren har noen krav han må følge for å leve opp til gjeldende regler og lover, og dette er med til å sikre at du får et bedre produkt og en høyere kvalitet. De følger blant annet regler i forhold til søknader og tillatelser, våtromsnormen, byggetekniske forskrifter mv. På denne måten er du garantert et arbeid av høy kvalitet med lang levetid, når du velger sertifiserte fagfolk.

Vær oppmerksom på at de gjeldende krav selvfølgelig også gjelder for deg. Så skal du eksempelvis legge membran på baderommet selv, da må du følge kravene i Våtromsnormen. Du må anvende godkjente materialer og produkter, og det er smart å kunne dokumentere dette med kvitteringer og bilder.

Hva er konsekvensen av ikke å følge kravene?

Først og fremst kan du risikere å ødelegge eller skade elementer i hjemmet dersom du utfører arbeid som du ikke har viten om. Du risikerer vannlekkasjer eller lignende skader, som fører til dyre reparasjoner. Dernest er du især utsatt dersom det senere kommer en skade. Hvis forsikringen her kan dokumentere at ikke faglært arbeid er utført og har en virkning på skaden, da risikerer du i verste tilfelle at de ikke dekker noe. Derfor kan det være både dyrt og farligt for deg ikke å følge de gjeldende krav på området. Er du i tvil, så ta alltid en snakk med en sertifisert og profesjonell rørlegger for å være på den sikre siden før du begynner arbeidet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *